sobota 16. května 2009

Promluví Obama k muslimskému světu z mešity Al-Azhar?

Egyťané doufají, že si Barack Obama vybere ke svému projevu o amerických vztazích k muslimskému světu (4. června t.r.) nejprestižnější islámskou univerzitu a mešitu Al-Azhar. Al-Azhar je klíčovou institucí sunnitského islámu, která byla postavena v roce 972 ší´itskými Fátimovci (později se Egypt dostal pod vliv sunnitského islámu). Výuka a fatwy Al-Azharu jsou pokládány v muslimském světě za velmi prestižní. V současnosti stojí v čele Al-Azhar šejch a imám Muhammad Sajjíd Tantáwí. Al-Azhar je pod výraznou konrolou egyptského režimu. Článek z izraelského Haaretzu si přečtěte zde.

6 komentářů:

  1. Pane Čejka, domníváte se, že se vztahy mezi USA a Izraelem začínají měnit? V tom smyslu, že Obama je ochoten od pouhé slovní kritiky izraelské politiky vůči osadníkům, Palestincům a mírovému procesu (s čímž se spokojily předchozí americké vlády) přejít k nějakému citelnějšímu nátlaku na Izrael? A mohl by v tom mít podporu i od amerických židů? Rahm Emanual dokonce na setkání AIPACu řekl, že úsilí o zastavení Iránu závisí na mírových rozhovorech s Palestinci.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak jak to vypadá z médií, tak bych řekl, že zde jistá změna oproti minulosti je. Vztahy Netanjahua k demokratické administrativě (v minulosti Clintonově) nebyly nikdy dobré a mnoho věcí nenaznačuje, že by tomu za Obamy mělo být jinak. Na druhé straně se nedá očekávat, že by změna izraelsko-amerických vztahů mohla být diametrální.

    OdpovědětVymazat
  3. Já také nemluvím o nějakém zásadním obratu o 180°. Ale co se stane, pokud Izrael zkrátka řekne Obamovi NE: "Ne, nezastavíme výstavbu osad." Má Obama v takovém případě nějaké páky na Izrael? Myslíte si, že by mohl, třeba pod záminkou ekonomické krize, omezit (nikoli úplně zrušit, ale snížit) vojenskou pomoc Izraeli? Nebo přestat nekriticky podporovat Izrael v OSN? Nebo hrát Iránskou kartu (podmiňovat pomoc proti Iránu uzavřením mírové dohody s Palestinci? Jak daleko by podle vás mohl Obama v nátlaku na Izrael až zajít?

    OdpovědětVymazat
  4. No ekonomické páky jsou samozřejmě nejdůležitější, na druhé straně si myslím, že Netanjahu dobře ví co si může a nemůže dovolit a že oslabení izraelsko-americké vazby by bylo velkou prohrou jeho i celého Izraele. Bibi bude jednat tak, aby neztratil tvář. Tzn. nemůže hned kývnout či se okamžitě podvolit nátlaku. Myslím, že ústupky tak přijdou až za chvíli, podobně jako v 90. letech nakonec podepsal smlouvu o Hebronu a Wye Memorandum.

    OdpovědětVymazat
  5. A myslíte si, že to Bibi ustojí ve své vládě a v Likudu?

    OdpovědětVymazat
  6. Toť samozřejmě otázka. Bude záležet na míře nátlaku a míře Bibiho ústupků. V 90. letech to nakonec neustál, ale tam hrála roli i velká korupční aféra, do které byl zapojen.

    OdpovědětVymazat