středa 8. září 2010

Alláh na Ground Zero

V New Yorku proběhly protesty proti plánu postavit mešitu na místě, kde stála slavná Dvojčata. Ve skutečnosti ale nemá jít ani o mešitu, ani o Ground Zero. Je horký zářijový den a ve Washingtonu se v Bílém domě setkávají pod záštitou prezidenta Obamy izraelský premiér Netanjahu a palestinský prezident Abbás. Mají se pokusit o znovuoživení izraelskopalestinských mírových jednání. Před Bílým domem se při této příležitosti sešla podivná směsice demonstrantů: Kromě protestu koptských křesťanů, kteří demonstrují proti prezidentu Mubarakovi a vyzývají Baracka Obamu, aby byl více důrazný vůči svému egyptskému spojenci, jsou zde přítomni také skalní stoupenci Izraele, kteří volají po Obamově odvolání. Jsou tu ale i odpůrci izraelského jaderného programu, kteří mávají izraelskou vlajkou přemalovanou svastikou. Je až symbolické, že demonstrantka, která drží ceduli s nápisem „Svobodu Palestincům, bezpečnost Izraeli“ nezajímá prakticky nikoho. Pokračování na Lidovkách

2 komentáře:

  1. Dobrý den pane Čejka, je zajímavé číst, jak ještě v současné době američané vnímají islám a islámismus ve své zemi. Ano s mnohým ne-li se vším, lze souhlasit. Nicméně jsem se při čtení neubránila otázce, která s článkem přímo nesouvisí. Píšete o adaptaci muslimů v americkém světě odtržených od náboženských a politických konfliktů svých zemí. To je zajímavý fakt vzhledem k tomu, že na mnohé americké muslimy má jistě současně vliv jejich vlastní rodina žijící v centru islámské víry. I kdyby měli s sebou v USA celou rodinu, vždyť pro muslima je "rodina" každý další muslim a tak si říkám, že taková adaptace musí být jen pro skutečně ve svém přesvědčení a víře silné jedince. Ono to samozřejmě platí i pro evropské muslimy, ale v USA je tento fakt mnohem zajímavější. Zajímá mě tedy, určitě se ve svém působišti s americkými muslimy setkáváte, jak na tuto věc pohlíží oni sami?

    OdpovědětVymazat
  2. To co jsem v USA viděl ve mě vyvolalo dojem, že muslimové tam mohou žít plně náboženským životem a být na půdě USA tak pro ně nemusí být z náboženského hlediska problém. Ba naopak, spíš mám dojem, že mnozí zde mají dokonce i více svobody k prožívání své víry ve spojení s dalšími životními možnostmi, než by tomu bylo v jejich rodných zemích. Ale jsou samozřejmě i výjimky a současná vlna islamofobie v určitých částech americké společnosti není zanedbatelná.

    OdpovědětVymazat