čtvrtek 26. července 2012

O islamofobii v Brně

Xenofobie, kterou řada lidí popírá, nebo bagatelizuje. Co mohou být oprávněné obavy z islámu a obecně náboženského fundamentalismu (křesťanského, židovského, hinduistického...) a co už nikoliv, na to se pokoušela odpovědět konference, kterou zorganizovala brněnská jazyková škola Firdaus ve spolupráci s občanským sdružením Baraka. V panelu zasedli Klára Kalibová (odbornice na zločiny z nenávisti ze sdružení In-Iustitia), Miroslav Mareš (odborník na extremismus), Ismail Fateh (člen brněnské muslimské komunity) a já.

Muslimská komunita v České republice je v podstatě velmi malá (max. 20 000 osob) a až na excesy některých konvertitů nevyvolala žádné problémy, ba spíše naopak. Přesto se islamofobie v ČR projevuje dost silně hlavně na internetu. Není bez zajímavosti, že islamofobie vykazuje některé společné znaky s antisemitismem (mýtus o světovládě muslimů, obraz lakomého a záludného muslima atd.). Nejznámější islamofobní facebooková skupina, které tu nechci dělat reklamu, má k dnešnímu dni téměř 60 000 členů. Jen pro zajímavost nás v diskusi v oné skupině nějaký člověk označil za "české zrádce, kteří se snaží umlčovat pravdu o islámu a jsou větší problém než samotnej islám". 

Jak ale podotkl na konfernci I. Fateh "Moje děti chodí do české školy a jejich spolužáci už zdaleka netrpí takovými předsudky, jako jejich rodiče a obecně starší generace".


Pokud se chcete dozvědět o islamofobii více (podrobněji o jejich symptomech, důsledcích, kde se vyskytuje nejvíc. atd.), klikněte na tento text.


1 komentář:

  1. Tak anglicky evidentně umí, jen chovat se to neumí. Já nehájím ani jednu stranu, naopak se snažím v rámci svého zaměstnání obě strany propojovat. Navrhuji CRM pro jazykové školy, kde se učí ty i ty děti. Na druhou stranu jsou v tomhle ale někteří Evropani fakt hrozně zabednění a konzervativní. A ono to na té druhé straně není o moc lepší.

    OdpovědětVymazat