pondělí 16. června 2014

Důležité mapy a fakta o Iráku

Some basic maps and facts to understand what happens in Iraq
Několik map a faktů, které pomohou pochopit situaci v Iráku.

Předurčen ke konfliktu
Predestined to conflict
  
Irácké hranice byly vytvořeny po první světové válce západními mocnostmi které zvítězily v první světové válce, a to hlavně tak, aby odpovídaly zájmům Velké Británie (ropa začala hrát výraznou roli na začátku 20. století, kdy parní stroje postupně ustupovaly strojům na ropná paliva). Irák tak byl sestaven jako slepenec tří velkých komunit:

  • šíitských Arabů, 
  • sunnitských Arabů, 
  • převážně sunnitských Kurdů.

Mezi těmito komunitami existovaly různé druhy napětí o kterých Britové dobře věděli. Oblíbená (nejen) britská koloniální strategie byla vyvolávat a udržovat konflikty na kolonizovaných územích, které oslabovaly místní populaci vnitřními spory. Tím pádem dávaly kolonizátorovi možnost uplatňovat různá tvrdá opatření a více tak posilovat jeho vlastní pozici ("rozděl a panuj", respektive lidové "když se dva perou..."). Britové navíc v Iráku protěžovali nejmenší komunitu ze všech tří zmíněných - sunnitské Araby - takže odpor šíitů a Kurdů vůči nim se ještě znásobil. Irák získal formálně samostatnost v roce 1932, ale Britové si ještě dlouhou dobu udrželi v zemi silný vliv. Není náhoda, že ještě dlouho po odchodu Britů z Iráku, prakticky až do pádu Saddáma Husajna, byla irácká politická elita převážně sunnitská. Sunnité tak svržením jeho režimu přišli o nejvíce výhod, celkem logicky pak nejvíce kritizovali poměry v zemi a není také náhoda, že radikálně islamistická ISIS - je sunnitská a má oporu v sunnitských oblastech Iráku.

Kdo to je ISIS? 

ISIS je zkrátkou pro "Islámský Stát v Iráku a Sýrii". Někdy je také nazývána ISIL ("Islámský Stát v Iráku a Levantě"). Jedná se o ultra-radikální džihadistickou sunnitskou organizaci, která usiluje o vytvoření sunnistkého teokratického státu na území Iráku a Sýrie. Vychází z ideologie al-Káidy, ale ve svém radikalismu ji často ještě překonává (a dostává se dokonce do konfliktů s "mateřskou" afghánsko-pákistánskou Al-Káidou). ISIS se zaktivizovala během konfliktu v Iráku po roce 2003 a po roce 2010 zapustila pevné kořeny i ve válkou rozvrácené Sýrii. Po městu Fallúdža, kterou okupuje už ISIS od počátku tohoto roku, obsadila bez většího úsilí velká důležitá irácká města Mosul a Tikrít (a mezitím také přerušila důležitý ropovod směřující z Iráku do Turecka). V Sýrii je centrem ISIS město Rakka. Součásným vůdce ISIS je Abú Bakr al-Baghdádí a jednou z nejznámějších osob už zlikvidovaný profesionální terorista Abú Músab al-Zarkáwí.



Aktuální mapy operační působnosti ISIS
Up-to-date maps of ISIS activities
ISIS operuje hlavně v sunnitských oblastech Iráku (žlutá barva), ale v současnosti má už i přesah do míst, kde žije i výrazná šíitská a kurdská populace. Červeně jsou označeny velká města, která se už dostala pod kontrolu ISIS.

Další mapa tzv. "Islámského státu v Iráku a Sýrii"  pod kontrolou ISIS. Mapa je do určité míry maximalistická, protože zahrnuje i neobydlené pouštní oblasti Iráku a Sýrie.

Sunnitský trojúhelník
Sunni triangle
Sunnitský trojúhelník vyznačuje oblast Iráku nejvíce osídlenou sunnity. Všimněte si, že zahrnuje oblast od největšího města Bagdád na východ a na severovýchod. Kromě Bagdádu zahrnuje i města jako Fallúdža, Ramadí, Samarrá a Tikrít, z nichž řada už byla dobyta ISIS.

Irácká ropná infrastruktura
Iraqi oil infrastructure
Válka v Sýrii paralyzovala irácký ropovod na západ do Sýrie. Bojové aktivity ISIS vyřadily z provozu i druhý irácký ropovod do Turecka. Bledě-zelená barva značí přibližně území pod kontrolou ISIS.

Důležité irácké kmeny
Important Iraqi tribes
Irácká společnost není sice už tak tribální jako některé jiné arabské země (např. na Arabském poloostrově). Kmenová politika, spojenectví a nepřátelství však hrají i v Iráku důležitou roli, hlavně ve venkovských oblastech.

Další podrobné mapy související s ISIS a děním v Iráku na stránkách The New York Times.

Žádné komentáře:

Okomentovat