pondělí 6. června 2016

Když Evropané prchali do Sýrie.

Během druhé světové války se řada Evropanů snažila dostat pryč z okupované Evropy. Jednou z nejbližších možností byl (i dle názvu) Blízký východ. Známý je případ řady evropských židovských uprchlíků, kteří se chtěli dostat do tehdejší britské Palestiny. O podobné se však tehdy pokoušela i řada dalších Evropanů. 

Brity organizovaná The Middle East Relief and Refugee Administration (MERRA), která vznikla v období 1941-42, se pokoušela přesídlit řadu obyvatel Polska, Řecka a Jugoslávie do uprchlických táborů na Kypr, v Sýrii, Egyptě, Palestině i jinde. Množství uprchlíků, hlavně z Polska, přijal také Írán, kam se Poláci dostali přes Sovětský svaz a oblast Kaspického moře (viz krátké video níže).

Několik zajímavostí a detailů: 
  • Konkrétně v Sýrii byl organizován utečenecký tábor v druhém největším syrském městě Aleppo.
  • V Palestině našli Evropané útočiště v táboře Nuseirat v pásmu Gazy, což byla původně britská vojenská věznice. O několik později se z tohoto uprchlického tábora Nuseirat stal palestinský utečenecký tábor. 
  • V táborech nedaleko Káhiry našlo útočiště kolem 40 tisíc Poláků, Řeků a Jugoslávců.  
  • Odhaduje se, že v Íránu našlo v době druhé světové války útočiště mezi 114 000 - 300 000 Poláků prchajících před nacistickou a sovětskou krutovládou. 
MERRA byla později při vzniku OSN absorbována organizací UNRRA (United Nations Relief and Rehabilitation Administration). Ta měla pak klíčový význam při přesídlování utečenců zpátky do jejich domovů. Funkce UNRRA později převzaly různé instituce OSN včetně Mezinárodní organizace pro uprchlíky (IRO, pozdější UNHCR) či Světové zdravotnické organizace (WHO).

Chorvatské děti na pláži uprchlického tábora Tolumbat v Egyptě. 

Uprchlické tábory na Blízkém východě během druhé světové války.



Poláci v Íránu.

Detailněji k tématu: 

Žádné komentáře:

Okomentovat