sobota 30. května 2009

How Israel helped to Spawn Hamas - Izraelská podpora vznikajícímu Hamásu byla velkou chybou, říká izraelský odborník

Link to article from Andrew Higgins, Wall Street Journal ( 24. 1. 2009)
"Hamas, to my great regret, is Israel's creation," says Mr. Cohen, a Tunisian-born Jew who worked in Gaza for more than two decades. Responsible for religious affairs in the region until 1994, Mr. Cohen watched the Islamist movement take shape, muscle aside secular Palestinian rivals and then morph into what is today Hamas, a militant group that is sworn to Israel's destruction.

Izraelští odborníci připomínají, že izraelská podpora formujícímu se Hamásu a šejchu Jásínovi v 70. letech byla velkou chybou. Podobně jako USA považovalo v 80. letech afghánské radikální islamisty za své spojence v boji proti komunismu, Izrael viděl v Hamásu velkého konkurenta Arafatova Fatahu. Mnozí z mudžáhidínů v Afghánistánu přitom již během války proti Sovětům připravovali vznik Al-Káidy. Brigádní generál Jicchak Segev vzpomíná, že "náš arcinepřítel byl tehdy Fatah" a šejch Jásín byl "stoprocentně mírumílovný". Avner Cohen, který pracoval na izraelském ministerstvu pro náboženské záležitosti, odbor pásma Gazy, zaslechl mnohá varování od tradičních islámských kleriků v Gaze na sdresu šejcha Jásína. Říkali: "Držte se od něj, je to nebezpečný člověk, za 20-30 let budete mít velké problémy". "Klerik měl pravdu", konstatuje Cohen. Celý článek z Wall Street Journal najdete zde.

2 komentáře:

  1. Pane Čejka, máte v tom trochu nepřesnost. Izrael nepodporoval Hamas. Podporoval vstup egyptského Muslimského bratrstva do Gazy, ze kterého vznikla v Gaze islámská nadace Mujama. Hamas vznikl z této organizace až později, během první intifády. Ano, byli to ti samí lidé, všetně šejka Jasína, ale Hamas jako takový Izrael nepodporoval. Podporoval ale zárodečné organizace Hamasu, takže ano, má vinu na vzniku Hamasu.
    A momochodem, trochu jiným způsobem se Izrael podepsal na vzniku jiné organizace - Hizballáh. Ten neexistoval před izraelskou invazi do Libanonu v r. 1982. Paradoxní je, že libanonští šíté izraelské vojáky ze začátku celkem vítali, protože měli Palestinců dost. Teprve necitlivé, až brutální okupační praktiky Izraele na jihu Libanonu způsobily založení Hizballáhu některými členy umítněného šítského hnutí Amál. Ano, pomáhal jim s tím Irán, výcvikem a zbraněmi, ale nebýt izraelské okupace Libanu, Hizballáh by nevznikl. Stejně jako nebýt izraelské podpory islamistů, nevznikl by ani Hamas.

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za příspěvek. Jen doplňuji, že tam mám uvedeno "formující se Hamás" - tzn. jsem si vědom toho, že ten vznikl jako organizace pod svým názvem až na počátku 1. intifády. Upřesním to ale i v nadpisu. Na stranu druhou šejch Jásín a další spoluzakladatelé Hamásu připravovali jeho vznik již delší dobu.

    OdpovědětVymazat